- KATEGORIA:
Obiad, lunch
- DLA KOGO:
– dla sportowców, dzieci, w ciąży, dla dorosłych przy braku problemów z glikemią
– niewskazany: w insulinooporności, cukrzycy, przy problemach z glikemią (ze względu na to, że makaron ma dość wysoki IG i nie pomorze tu zamiana go na wersję pełnoziarnistą)
- WSKAZÓWKI:
Przepis szybki, prosty, dający dużą dowolność w przyprawianiu i używaniu warzyw. Ja miałam akurat wszystkie półprodukty pod ręką, gotowe do użycia, we wcześniej przygotowanych słoikach. Wszystko przygotowane moją ulubioną metodą oszczędzającą czas, czyli metodą pasteryzacji. Tym razem robiłam wersję z mięsem, ale często zamiast mięsa używam cieciorki, soczewicy, fasoli itd. Świeże zioła nadają daniu dużą lekkość i wspomagają trawienie.
- WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kaloryczność na porcję:
Kcal: 620, B: 39g, WW: 62g, TŁ: 23g
- SKŁADNIKI
– uduszona z pieczarkami, na patelni, pierś z indyka, przygotowana na oleju z awokado 120g mięsa i 2 starte na tarce pieczarki (lub na bieżąco przygotowane – 120g piersi z indyka, 3 pieczarki, 1 łyżka oleju, sól – wszystko dusimy na patelni)
– pomidory ze słoika (lub passata) 250ml (szklanka)
– warzyw na patelnię (u mnie mieszanka włoska) ok 150-200g
– olej z awokado 1 łyżka
– makaron penne z pszenicy durum 70g
– Przyprawy: zioła prowansalskie, świeżo mielony pieprz, świeżo siekana kolendra (garść)
- PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować al dente.
Na patelni na rozgrzanym oleju poddusić warzywa (ok 8 min.).
Dodać pomidory, mięso, zioła prowansalskie i dobrze wszystko podgrzać oraz lekko odparować sos (w wersji, kiedy najpierw robimy mięso należy zetrzeć na tarce pieczarki, mięso pokroić w kostkę, lekko posolić i udusić na patelni na oleju, następnie dodać warzywa).
Na koniec dodać ugotowany makaron, posiekaną kolendrę (lub inną zieleninę), podgrzać.
Na talerzu posypać świeżo mielonym pieprzem.
GOTOWE! Prawda, że to szybkie i proste danie? 🙂