- KATEGORIA:
Śniadanie, II śniadanie, kolacja
- DLA KOGO:
– dla dzieci, dorosłych, pescowegatarian
– ostrożnie w przypadku: Hashimoto, insulinooporności i cukrzycy (ze względu na chleb)
– niewskazane dla osób: wegan i wegetarian, osób z alergią/nietolerancją glutenu (chleb należałoby zamienić na bezglutenowy np. gryczany), osób z podrażnionym żołądkiem
- WSKAZÓWKI:
Danie według mnie najlepiej smakuje na ciepło, a w dodatku ma wtedy właściwości rozgrzewające, co cenię szczególnie jesienią i zimą. Pomidor nie jest wprawdzie warzywem jesienno-zimowym, jednak można użyć w zamian, dla lepszego smaku, pomidorków koktajlowych lub całych pomidorów ze słoika. Ten posiłek to bogactwo witamin, minerałów, błonnika, cennych kwasów omega 3. Samo zdrowie. Pamiętaj, że mimo iż w łososiu znajdują się metale ciężkie, jeśli zjesz zalecaną porcję ryby 2 x w tygodniu, Twój organizm poradzi sobie z nimi bez większych szkód dla zdrowia.
- WARTOŚCI ODŻYWCZE
W porcji:
Kcal: 433, B: 22.9g, WW: 50.5g, TŁ: 17.9g
- SKŁADNIKI
Na porcję:
– pomidory 200g
– papryka 70 g (ok ½ sztuki)
– cebula 30g
– Rucola (garść)
– łosoś wędzony w kawałku 70g (u mnie wędzony na zimno, czytaj etykiety i wybieraj w miarę możliwości niehodowlany)
– oliwa z oliwek 2 łyżeczki
– chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie 70g (u mnie wypieku mojej mamy 😉 )
– przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, opcjonalnie chilli (wzmacnia rozgrzewające właściwości)
- PRZYGOTOWANIE
Paprykę, cebulę i pomidora pokrój w kostkę (wielkość jak lubisz). Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę i dodaj warzywa i przyprawy. Duś aż zmiękną. Chleb pokrój w kromki. Łososia pokrój w plastry i podgrzej na patelni. Na talerzu rozłóż Rucolę i kromki chleba. Na Rucolę dodaj ciepłe warzywa z patelni a na chlebie rozłóż łososia.
GOTOWE! Proste, szybkie i jakie wartościowe śniadanie! Zapraszamy do komentowania.
SMACZNEGO 🙂