Na zdjęciu jest ciemna polewa, w przepisie jasna. Zróbcie taką na jaką macie ochotę 😉
Porcja na blachę 20-25 cm:
- KATEGORIA:
Deser, Świąteczny deser, Świąteczne ciasto, Bezglutenowe ciasto
- DLA KOGO:
– dla dzieci, dorosłych, wegetarian, w Hashimoto, w celiakii, dla osób nadwrażliwych na gluten
– niewskazane dla osób: w insulinooporności i cukrzycy
- WSKAZÓWKI:
Syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność ciasta możesz jako polewy użyć awokado zmiksowanego z bananem. Ciasto nadaje się oczywiście nie tylko na Święta i jest bardzo łatwe w przygotowaniu 🙂
- WARTOŚCI ODŻYWCZE
W kawałku 80g:
Kcal: 218g, B: 2.6g, WW: 23g, TŁ: 13.6g
- SKŁADNIKI
– 200 g marchewki (2 średnie)
– 230 g bananów (ok 2 średnie sztuki)
– 100 g mąki ryżowej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 50 g mąki kokosowej
– 2łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) + 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 50 g orzechów włoskich
– 3 żółtka
– 125 ml syropu klonowego/daktylowego
– 100 ml oleju kokosowego
– 25 g masła koziego
– Sok z cytryny (kilka łyżek)
Składniki na polewę:
– mleko kokosowe w puszce (tylko stała część, dobrze schłodzone min. 24h w lodówce)
– syrop daktylowy 100ml
– sok z cytryny (1-2 łyżki)
- PRZYGOTOWANIE
Do pieczenia potrzebna jest tortownica ok 20-25 cm. Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Zmiksować z bananem i 1 żółtkiem, dodać sok cytryny i odstawić. W misce wymieszać mąki, pokruszone orzechy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Pozostałe 2 żółtka ubić w mikserze. Stopniowo dodawać syrop daktylowy a następnie rozpuszczony i przestudzony olej z masłem. Następnie dodać zawartość miski z marchewką, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać składniki suche i krótko mieszać, do połączenia składników. Piec w 180 stopniach C ok 40-45 min.
Polewa:
Wybrać stałą część mleka łyżką. Zmiksować z syropem i sokiem. Rozsmarować na cieście. Wstawić do lodówki, żeby zastygło. Gotowe.
SMACZNEGO 🙂