- KATEGORIA
deser, IIgie śniadanie, przekąska
- DLA KOGO
– dla osób aktywnych, sportowców, mam w ciąży i karmiących, dzieci powyżej 1 r.ż., dla kobiet i mężczyzn bez chorób towarzyszących, wegetarian i wegan, dla osób z alergią na białka mleka
– ostrożnie w przypadku: Hashimoto (w zależności od etapu diety i stadium choroby), podwyższonego cholesterolu i Triglicerydów
– niewskazane dla osób w: insulinooporności, cukrzycy
- WSKAZÓWKI
Ciasto można wykonać także z bezglutenowych składników. Olej kokosowy można zastąpić masłem klarowanym, dla dodania maślanego smaku 🙂 Świetnie sprawdzi się latem, w ciepłe dni, ale także jako np. tort urodzinowy.
- WARTOŚCI ODŻYWCZE
– W 100g
Kcal: 180, B: 5.4g, WW: 19.5g, TŁ: 11.2g
– W kawałku dla łasuchów 150g 😉 (w sam raz na IIgie śniadanie)
Kcal: 270, B: 8.2g, WW: 29.3g, TŁ: 16.8g
- SKŁADNIKI
Masa:
– Tofu bezsmakowe 500g
– mango lub pulpa z mango niesłodzona 500g (niestety z puszki, jeśli znajdziecie w słoiku, będzie to lepszy wybór)
– mleko kokosowe w kartonie 400 ml (min. 60% ekstrakt z kokosa, polecamy Real Thai, schłodzone w lodówce minimum przez noc)
– Agar agar 27g
– sok z cytryny wyciśnięty (z ok 1 sztuki)
Spód:
– mąka kokosowa 70g
– mąka owsiana 140g
– daktyle suszone niesiarkowane 120g
– woda 60ml
– olej kokosowy rafinowany 75g
– erytrytol 50g
– sól (szczypta)
– masło orzechowe (1-2 łyżki) (bez dodatków, najlepiej z innych niż arachidowe orzechy)
- PRZYGOTOWANIE
Spód: Daktyle namoczyć w przegotowanej (ciepłej, nie gorącej) wodzie, ok 15 min. Olej roztopić razem z erytrytolem w garnku. Mąki wymieszać z solą. Daktyle odsączyć i zblendować dokładnie z olejem, masłem orzechowym a następnie z mieszanką mąki (powinna wyjść konsystencja mokrego piachu). Spód przesmarować odrobiną oleju kokosowego i wykleić masą spód tortownicy. Wstawić do lodówki.
Masa: Mango zblendować z sokiem z cytryny i odłożyć trochę do dekoracji. Następnie zmiksować z tofu bardzo dokładnie (tak żeby nie było grudek a zajmuje to chwilę J ), a następnie z mlekiem kokosowym do uzyskania aksamitnej konsystencji (im będzie bardziej aksamitna tym smaczniejsze wyjdzie ciasto). Agar rozpuścić w letniej wodzie (ok 100 ml) dokładnie mieszając. Dodać do masy i zblendować. Wylać na spód ciasta. Udekorować na wierzchu wcześniej odłożonym mango (w kropki, kreski, kółka, jak nas tylko fantazja poniesie 😉 ). Odstawić do stężenia. Można do lodówki, jednak agar tężeje także w temperaturze pokojowej. SMACZNEGO! 🙂
Ps. Ten przepis zaskoczył mnie samą. Kto nie spróbuje i oceni książkę po okładce ten… niech żałuje!
Malwina Umiastowska